Home

Rib eye pihvi valmistus

Varhaisperuna säilyy parhaiten 10°C:ssa pimeässä, syys- ja talviperunat ilmavassa laatikossa tai laarissa 3 - 5°C:ssa, parhaiten maakellarissa. Pakkauksen tulee olla valoa läpäisemätön ja huokoinen (esim. ruskea paperipussi). Lumumba Cocktail, jossa konjakkia, brandya tai tummaa rommia, kylmää kaakaojuomaa, mausteena suklaarouhetta tai kaakaojauhetta, koristeena kevyesti vatkattua kermaa. Kuumassa Lumumbassa kaakao on kuumaa ja pinnalla on kermavaahtoa ja suklaarouhetta. Makeahko. Linssi, virvilä Eräs useina lajeina ja lajikkeina viljeltävä virviläkasvi, jolla on hyvin valkuaispitoiset siemenet. Mifu Suomalainen uutuustuote, paistettava ruokarae, joka valmistetaan maidosta. Proteiinipitoisuus 14 %. Kivipiira Linnun ruoansulatuselin, joka on myös syötävä. Kivipiira halkaistaan, kivet ja kalvo poistetaan, ja kivipiira käytetään lihan tapaan. Hienonnetulla kivipiiralla maustetaan kastikkeita.

Pihvien kypsyysastemuokkaa muokkaa wikitekstiä

Portviini on joko punaista tai kellanruskeaa ja täyteläistä taikka valkoista, jolloin se voi olla makeaa tai kuivaa. Makeus riippuu mm. käymisen pituudesta. Alkoholipitoisuus n. 20 %. Valmistukseen saa käyttää yli 50 eri rypälelajiketta, tummista tärkeimpiä Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barroca, Tinta Roriz (sama kuin Tempranillo) ja Tinto Cão, vaaleista mm. Malvasia Fina. Aiemmin rypäleet poljettiin mehuksi jaloin, nykyisin ne hienonnetaan useimmiten koneellisesti. Sous vide is the ideal way to cook steak for perfectly even edge-to-edge cooking with foolproof results. Sous vide steaks can be finished in a pan or on the grill. Highly marbled cuts like a grain-finished Prime-grade ribeye and strip should be cooked a few degrees Fahrenheit higher than leaner steaks like.. Sarda (esp. bonito) Makrillikaloihin kuuluvia tonnikalan ja makrillin sukuisia kaloja, mm. Sarda sarda Atlantissa, Välimeressä ja Mustassameressä. Tyynessämeressä ja Atlantissa chilensarda (Sarda chilensis), pituus 60 cm, paino 4 kg, tärkeä talouskala. Sarda ei ole hyvää tuoreena, sen sijaan kuivattuna se on erinomaista. Sardaa käytetään antamaan kalan makua miedonmakuisiin ruokiin.

Maailmankuuluja liköörejä ovat mm. Bénédictine, Cointreau, Drambruie ja Grand Marnier, suomalaisia mm. mesimarja-, lakka- ja karpaloliköörit. Peltopyy Peltokanoihin kuuluva luonnonvarainen lintu (Perdix perdix), joka on Suomessa harvinaistunut, aiemmin riistalintu. Pituus n. 30 cm, paino nuorena n. 350 g. Nuoren linnun liha mureaa ja vaatii vain lyhyen riiputuksen, ja se voidaan silavoida ennen paistamista tai nuijia ja grillata. Paistamisessa on oltava hyvin tarkkana: sopiva aika on n. 15 min. Peltopyy on erittäin maukas ja siinä on mieto riistan maku. Aikuisen linnun liha soveltuu haudutettavaksi, taikinakuoressa kypsennettäväksi, keittoihin, muhennoksiin ja pateehen. Eräissä maissa suurta herkkua. Surf'n'turf, surf and turf (engl. "maininki ja ruohomätäs") Amerikkalainen 1960-luvulla syntynyt termi, jolla viitataan ruokalajeihin, joissa on sekä lihaa (yleensä pihvi) että äyriäisiä. Crevette gris Pieniä ruskeita katkarapuja, jotka myydään aina kypsennettyinä. Ravut ovat herkullisia alkupaloina, ja niitä voidaan tarjota myös kuorittuina äyriäisruukuissa voimakkaanmakuisen cayennevoin kera.

Grilli Rib Eye Pihvi tai rumpu arkistokuva (muokkaa nyt) 121594040

 1. tahäiriöt ja luustomuutokset. Yli 1 500 mikrogramman suuruinen päiväannos A-vitamiinia voi aiheuttaa pitkällä aikavälillä osteoporoosia, ja erittäin suuret määrät voivat aiheuttaa lisäksi maksavaurioita. Siksi maksatuotteiden runsasta kulutusta ja A-vitamiinilisien tarpeetonta käyttöä ei suositella.
 2. Trebbiano Vaalea viinirypälelajike, jota viljellään Italiassa etenkin Toscanassa Chiantin alueella sekä maan koillisosassa. Tästä lajikkeesta valmistetaan kepeitä, helposti lähestyttäviä valkoviinejä, myös balsamietikkaa. Umbriassa nimenä Procanico, muissa maissa Ugni Blanc; konjakki ja armanjakki valmistetaan pääosin Ugni Blanc-rypäleistä.
 3. Hummeri Kylmissä merissä elävä suuri äyriäinen, arvostettu herkku. Euroopanhummeri (Homarus gammarus) Pohjanmeressä ja Välimeressä, on elävänä väriltään ruskea tai vihertävä, amerikahummeri (Homarus americanus) Pohjois-Atlantissa sinertävä tai lähes musta; kumpikin muuttuu kypsennettäessä kirkkaanpunaiseksi. Molempien pituus 21 - 30 cm, paino 350 g - 1 kg (parhaimmillaan 600 - 800 g painavina), amerikanhummerilla leveämmät sakset. Hummeri voi elää jopa 50-vuotiaaksi.
 4. Bruschetta Italialainen alkupala, avotulella paahdettu tai kahta puolen grillattu leipäviipale, joka kuumana hierotaan valkosipulilla, kostutetaan oliiviöljyllä ja maustetaan suolalla ja pippurilla. Joskus leivällä on myös tomaattia ja basilikaa. Bruschettalla kokeiltiin alun perin satovuoden oliiviöljyn laatua. Toscanassa nimenä myös fett'unta tai fettunta ( 'öljytty viipale' ).

Pedro Ximénez (PX) Erittäin makeiden sherryjen valmistukseen käytettävä vaalea viinirypälelajike; myös tästä rypäleestä valmistettu makea viini, málagaa. Viljellään Espanjan lisäksi mm. Australiassa ja Argentiinassa. Lehtimangoldin muunnos punamangoldi on punaruotinen, voimakkaan makuinen, ja sitä käytetään salaatteihin tai pinaatin tapaan. Ruotimangoldin (var. flavescens) lehtiruoteja, jotka muistuttavat ulkonäöltään hieman raparperinvarsia ja ovat vaalean- tai sinipunervia, keltaisia, kermankeltaisia tai valkoisia, käytetään pinaatin tai parsan tavoin. Goudan muoto on kiekko, jonka reuna pullistunut, koko vaihtelee, usein halkaisija 25 - 30 cm, korkeus 7 cm, paino 5 - 10 kg. Nuoren, 2 - 3 kuukautta kypsytetyn ja puolittain uunissa kuivatetun Goudan kuori sileä, vahattu, kermankeltainen tai vaalea, 2 vuotta tai pitempään kypsytetyn kuori usein peitetty mustalla vahalla tai merkitty mustalla. Sisus tiivis, kimmoisa, pieni- ja pyöreäkoloinen, vaalean- tai pitempään kypsytettynä tummankeltainen. Maku mieto ja raikas, pähkinäinen, hieman hapan, vanhemmiten (9 kuukautta tai pitempään kypsyneen) voimakas. Täysrasvainen (rasvaa 48 %). Kevytmuunnoksessa rasvaa 18 %, maku voimakas, kypsytetty 4 - 6 kuukautta. Sopii voileiville, juustotarjottimelle (etenkin useita vuosia kypsytettynä) ja ruoanvalmistukseen. Tefheinä Alkuaan etiopialainen harvaröyhyinen, pienijyväinen trooppinen heinä (Eragrostis tef eli Eragrostis abessinica), jota viljellään Etiopiassa leipäviljana, eräissä muissa maissa heinänä. Hyvin pienistä siemenistä saadaan ruskeaa jauhoa. Jauhoista leivotaan mm. injera-leipää.

Särä, säräpaisti Särä on lemiläinen, itäsuomalainen, eteläkarjalainen uunissa palvattu tai haudutettu naudan- tai lampaanpaisti (tai lapaa), joka kypsennetään puilla lämmitetyssä leivinuunissa yhdestä puusta (koivu tai haapa) koverretussa kaukalossa eli särässä, jonka toisessa päässä on tapillinen reikä rasvan pois juoksuttamiseksi. Kaukalon alle uuniin asetetaan leppäkepakoita, jotka kuumentuessaan antavat ruoalle makua. Kaukaloa on valeltava vedellä paistamisen aikana, ettei se pala. Jäljelle jääneeseen rasvaan kastettiin leipää tai perunaa. Sittemmin ruokaan lisättiin jo kypsien lihojen alle myös perunoita, juureksia (esim. nauriita ja porkkanoita) ja sipulia. Tunnettu etenkin Lemin särä. Alkuaan lontoolainen hyvin tumma, lähes musta ja väkevä pintahiivaoluttyyppi, johon on käytetty korkeassa lämpötilassa kuivattuja, osittain paahtuneita maltaita ja runsaasti humalaa. Hieman stoutia kevyempää. Alkoholipitoisuus 4 - 9,5 %. Pinnalle muodostuu vaahto. Nautitaan 10 - 15-asteisena. Sopii myös ruoanlaittoon, kuten pataruokiin, etenkin riistaruokiin, ja nautittavaksi grillattujen ruokien kanssa. Voidaan nauttia myös suklaan, jäätelön, suklaakakun ja eräiden juustojen (Stilton, Cheddar) kanssa taikka kahvin kera konjakin asemesta. Valmistetaan nykyisin lähinnä Irlannissa.

Digitalpress:n kuva Rib eye-pihvi - Mostphoto

Mezzaluna Italialainen nimi tarkoittaa "puolikuuta", kaareva teräksinen leikkuuväline, jossa on kummassakin päässä pysty kahva, liikutetaan keinuttamalla. Ranskalainen pastöroidusta lehmänmaidosta hieman kuumentamalla ja puristamalla valmistettu puolipehmeä kittijuusto. Muoto lieriö, halkaisija n. 25 cm, paksuus n. 5 cm, paino n. 2 kg. Kuori oranssinkeltainen, sisus keltainen, murukoloinen, kermamainen, tuoksu kirpeä, maku mieto. Täysrasvainen (rasvaa 45 - 50 %). Kypsytetään 6 - 8 viikkoa. Sopii juustotarjottimelle ja paahtoleivälle ja kuuluu olennaisesti croque-monsieur'hön.

Entrecôtepihvin valmistus

Pai Paistos, englantilaista alkuperää. Matalassa, sileäreunaisessa vuoassa paistettu täytteellinen leivonnainen joka paistetaan taikinakannen alla tai ilman kantta. Piirakka, torttu. Haggisin kanssa kuuluu yleensä nauttia mallasviskiä tai vahvaa olutta, ja sitä tarjotaan etenkin Skotlannin kansallisrunoilijan Robert Burnsin ( 1759 - 96 ) syntymän muistopäivänä 25.1. ( engl. Burns Night ) sekä uudenvuodenaattona ( Hogmanay ). Pan Haggis sisältää sian- tai karitsan maksaa, ei muita sisäelimiä. Vanilliinisokeri Vaniljan aromiaineella vanilliinilla maustettu, vaniljalta tuoksuva ja maistuva kide- tai tomusokeri, jota käytetään leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Korvaa usein kalliin vaniljatiivisteen. Vanilliini on vesiliukoinen yhdiste, jota valmistetaan myös synteettisesti, ensi kertaa Saksassa 1874 eräiden havupuiden mahlan sisältämästä glukosidista, nykyisin mm. kivihiilitervasta. Käytetään paljon konditoriatuotteisiin sekä makeisiin ja suklaaseen. Maku ei ole luonnonvaniljan veroinen. Ruohosipuli Ruohosipuli eli ruoholaukka kasvaa luonnonvaraisena Suomessa ja koko Euroopassa. Mausteeksi viljeltyä ruohosipulia myydään tuoreena nippuina ja sitä on saatavana myös kuivattuna. Mieto, pehmeästi sipulinmakuinen yrtti kannattaa käyttää tuoreena. Ruohosipulilla voi maustaa ja koristaa keitot, kastikkeet, munakkaat, vihannes- ja perunasalaatit. Sopii lohen tai sillin kera. Erinomainen tuore- ja raejuustoissa sekä juustokuorrutuksissa. Käytetään myös liha-, kala- ja kasvisruokiin ja perunamuusin höysteenä. Kokeile myös salaattikastikkeisiin. Tournedos Lucullus Pihvi asetetaan vaalealle paahtoleivälle ja sen päälle lisätään kokonaisia herkkusieniä ja tryffeliviipaleita ja tarjotaan tryffelikastikkeen sekä parsan kera.

Big Green Egg Tomahawk-pihvi VALMISTUS

Pihvi - Wikipedi

 1. voileipä eli munaan kastettu ja paistettu valkoinen tai paahtoleipäviipale, jonka päällä paistettu vasikanleike ( tai porsaan ulkofileetä ) ja choronkastiketta ( tai bearnaisekastiketta ), koristettu ( kuumilla ) katkaravuilla tai hummerinsaksella ja vihreällä parsalla. Valmistettiin ensimmäisen kerran Ruotsin kuninkaan Oskar II:n ( 1829 - 1907 ) 25-vuotishallitsijajuhlaa varten 1897.
 2. Gelatiini ( liivate ) Eläinkunnasta saatava hyytelöimisaine, jota käytetään mm. lihahyytelöiden, kakkujen ja vanukkaiden hyydyttämiseen. Saatavana levyksi puristettuna tai jauheena. 1 levy ( n. 2 g ) = 1/2 tl jauhetta ( 2 1/2 ml ) tai pakkauksen ohjeen mukaan.
 3. Murotaikina Hedelmä- ja marjapaistosten ja -torttujen päälle ennen paistamista epätasaisesti ripoteltava taikina, jossa vehnäjauhoja tai kaurahiutaleita, sokeria, vanilliinisokeria ja suolaa sekä (suolatonta) voita tai margariinia. Lisänä voi olla esim. pähkinöitä tai mantelia sekä hedelmäpaloja tai sukaattia. Ainekset sekoitetaan murumaiseksi haarukalla, veitsellä tai yleiskoneella.
 4. Barbaresco Italialainen punaviini Piemontesta Alban kaupungin ympäristöstä. Valmistetaan Nebbiolo-rypäleistä. Täyteläinen, hedelmäinen. Laatumerkintä DOCG.
 5. Mélange Ranskaksi "seos". Tarkoittaa tavallisesti kahta tai useampaa hedelmää tai kasvista, jotka on valmistettu yhdessä.
 6. Metsästäjänvoileipä, metsästäjänleipä Paistettu tai paahdettu leipäviipale, jonka päällä kokolihaleike naudan- tai sianlihasta tai jauhelihapihvi sekä sienimuhennosta.
 7. Estofinado, estoficado, stoficado, stocaficado Provencelainen turskaruoka, jossa lisäksi perunaa, sipulia, tomaattia, valkosipulia, oliiviöljyä ja mausteita. Useita muunnelmia.

Entrecôten valmistus - K-Ruok

Varak Kulta/ hopealehti. Hyvin ohuita syötäviä kulta- tai hopealevyjä, joita käytetään jälkiruokien koristeluun. Myytävänä ohuina hauraina levyinä leipomoalan erikoisliikkeissä ja intialaisissa liikkeissä. Arginiini Arginiini on yksi luonnon 20 yleisimmästä aminohaposta. Arginiinia on kaikissa valkuaisaineissa, mutta ainoastaan kasviperäisten valkuaisaineiden sisältämää arginiinia voi ihmisen keho käyttää hyväkseen. Arginiini on hyödynnettävissä ravinnosta sitä paremmin, mitä pienempi arginiinin ja toisen aminohapon lysiinin suhde on. Parhaiten arginiini on hyödynnettävissä ravinnossa, jossa tämä suhdeluku on yhtä pienempi. Erityisen runsaasti arginiinia on pähkinöissä ja sesamissa. Muita hyviä arginiinin lähteitä ovat sipuli, riisi, täysjyvävilja ja sienet. Arginiinia saa nykyään myös lisäravinteena luontaistuotekaupoista. Arginiinia tuotetaan myös elimistössä, mutta sen syntetisointi on hidasta. Bischoff Punaviiniboolista käytettiin ennen nimeä bischoff, jonka alkuperä on saksalainen. Bishop tuli varsin suosituksi Englannissa, jossa se oli ja on vieläkin appelsiinin ja sitruunan kuorella, kanelilla ja neilikalla maustettua, lämmitettyä bordeaux-viiniä, toisin sanoen meidän glögiämme.

Grappa tislataan joko kerran tai kahdesti ja sitä kypsytetään vähintään vuoden ajan, josta puoli vuotta puutynnyreissä, mutta usein kaikkiaan 6 - 7 vuottakin. Merkinnät vecchio ('vanha') ja stravecchio ('erittäin vanha') eivät ole virallisia. Alkoholipitoisuus 30 - 50 %. Mausteena joskus yrttejä, mm. ruutaa, tai hedelmiä ja marjoja, hunajaa tai kahvia. Aligoté Vaalea viinirypälelajike Ranskan Bourgognesta. Nykyisin melko harvoin viljelty. Siitä valmistettua viiniä käytetään erityisesti Kiriin. Quorn Quorn on eräästä pienestä sienikasvista (Fusarium venenatum) käymismenetelmällä tuotettava proteiinivalmiste (mykoproteiini), jota alettiin kehittää Isossa-Britanniassa 1960-luvun lopulla. Sitä on myynnissä useissa maissa, mm. Ruotsissa, ja vuodesta 2012 myös Suomesta. Quorn muistuttaa rakenteeltaan broilerinlihaa, ja siinä on erittäin vähän rasvaa, mutta paljon korkealaatuista proteiinia sekä kuitua. Se sopii mainiosti wokissa kypsennettäväksi, paistettavaksi ja grillattavaksi sekä pataruokiin ja leivän päälle sekä salaatteihin. Waldorfinsalaatti Englanniksi Waldorf salad, New Yorkissa sijaitsevan Waldorf Astoria-hotellin mukaan Saksassa Heidelbergin lähellä sijaitsevan Waldorfin kylän mukaan, josta hotellin rakennuttaja John Jacob Astor, 1763 - 1848, oli kotoisin. Salaatti, jossa omenakuutioita, lehtisalaattia, lehtiselleriä ja saksanpähkinöitä, kastikkeena majoneesin sekä kuohukerman ja sitruunamehun seos. Suomalaisessa muunnelmassa käytetään joskus juuriselleriä. 14.95 €. Kirja vinkkaa pihvin ystävää lihan - myös vähemmän arvostettujen ruhonosien - hankinnan saloissa, säilytyksessä ja paistoajoissa. Viskinhuuruinen entrecôte, tuplapaksu T-luupihvi eli Porterhouse tai muhkea naudan kylki eli Prime Rib, rinnalle kolmeen kertaan uppo-paistetut..

Hampurilaisten valmistus kotona

Säilöminen hapon avulla Kuivaamisen ja pakastamisen lisäksi voidaan kotioloissa säilöä kasviksia alentamalla niiden pH-lukua, ts. kohottamalla säilykkeen happamuutta. Se voi tapahtua maitohappobakteereita hyväksi käyttäen, kuten hapankaalia valmistettaessa, tai lisäämällä tuotteisiin etikkaa. Viini- ja hedelmäetikat valmistetaan nimensä mukaisesti viinistä tai hedelmistä, yleensä omenista. Maultaan ne ovat aromaattisia, mutta käytössä melko kalliita. Niiden etikkahappopitoisuus vaihtelee 5 - 7 painoprosenttiin. Se turvaa säilyvyyden laimentamattomana. Säilöntään sopivat parhaiten vaaleat laadut, jotka eivät värjää säilykettä. Tavallisimmin säilöntään käytetään väkiviina- eli spriietikkaa. Se sisältää 10 painoprosenttia etikkahappoa sekä lisäksi käymisen yhteydessä ja varastoinnin aikana muodostuneita aromiaineita. Säilöntään sopivaa on liuos, jossa on yhtä paljon vettä ja väkiviinaetikkaa, eli sekoitussuhde on 1:1. Frittata Italialainen munakas, joka on paksu ja hyvin maustettu. Voi sisältää esim. paprikaa, parsaa, artisokanpohjia, vihreitä papuja, tomaattia, sipulia, valkosipulia ja parmesaania. Paistetaan molemmin puolin tai pinta grillataan ruskeaksi paistamisen jälkeen. Viimeistellään esim. parmesaanilastuilla ja rucolalla. Täyteläisempi, 12 viikkoa kypsytetty muunnos on Aura Gold, jonka pinnalla on sininen vahakerros, maku hedelmäinen, mausteinen. Valmistettu vuodesta 1997. Saatavissa paloina ja rasioissa. Sopii juustotarjottimelle sekä ruoanvalmistukseen ja maustamiseen. Mizithra, Myzitra Kreikkalainen pastöroimattomasta lampaanmaidosta valmistettu suolaamaton tuorejuusto. Tehty alun perin fetan ja Kefalitorin herasta lisäämällä hieman kermaa. Muoto pyöreä, koko vaihtelee. Pinnassa valutuskankaan kuvio. Mureneva, mieto. Voidaan nauttia tuoreena tai kypsyttää useita kuukausia. Voidaan myös säilöä suolaan ja kuivata ruokien gratinointia varten. Sopii ruoanlaittoon, leivonnaisiin ja sellaisenaan nautittavaksi. En bellevue En bellevue -nimitystä käytetään kylmistä hyytelöidyistä äyriäis-, kal- ja siipikarjaruoista. Hyytelöinti antaa ruoalle kauniin- ja huolitellun ulkonäön. Hummerin pyrstöliha viipaloidaan, hyytelöidään ja asetetaan aistikkaasti takaisin kuoreen. Ruokalajin nimi lienee peräisin Château de Bellevillestä, jonka omisti 1750-luvulla Madame Pompadour. Hän halusi hemmotella Ludvig XV näyttävästi koristeluilla ruoilla.

Pasteija Pieni suolainen voitaikinaleivonnainen. Leivänpäällyksenä käytettävä liha- ym. tahna. Patee. Poblanochili Yksi suosituimmista tuoreista chileistä Meksikossa. Usein tämä paksumaltoinen chili paahdetaan, jolloin sen maku voimistuu. Käytetään täytettynä ( chiles rellenos ), kypsennettynä kastikkeissa ja muhennoksissa, tai muiden kasvisten kanssa kastikkeissa ja keitoissa. Keskitulinen. Riesling Alkuaan saksalainen vaalea viinirypälelajike, joka menestyy viileillä viljelyalueilla. Joskus nimenä myös Johannisberger Riesling, Johannisberger ja Rheinriesling. Ensimmäiset merkinnät Riesling-rypäleestä löytyvät jo 1450-luvulta Moselin, Alsacen ja Badenin luostarikirjoista. Rieslingin katsotaan olevan kotoisin Saksasta, ja sen oletetaan polveutuvan suoraan Reininlaaksossa aikoinaan villinä kasvaneesta viiniköynnöksestä. Viljellään etenkin Mosel-Saar-Ruwerin alueella, Rheingaussa, Nahen alueella ja Pfalzissa Saksassa (maan tärkein lajike, 60 % koko maailman riesling-viineistä), Itävallassa, Espanjassa, Ranskan Alsacessa (n. 10 % maailman rieslingin tuotannosta), Etelä-Afrikan tasavallassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Chilessä ja Kaliforniassa. Rypäleet hedelmäisiä ja hapokkaita.

Pot still-tislauslaite Pari kuparikattiloita, joiden päällä on kierteiset putkistot, lämmitetään hiilellä tai höyryllä. Ensimmäisessä kattilassa (wash still) käynyt neste kuumennetaan kiehumispisteeseen, jolloin se siirtyy höyrynä putkiin. Putket jäähdytetään, jolloin höyry tiivistyy ja se kerätään talteen. Ensimmäisen tislauspannun tuote, matala tisle, kulkee toiseen, spirit still-nimisen astian kautta, ja näin syntyy mallasviskiä. Hors d'Âge Jos etiketissä on maininta Hors d'Âge, tulee konjakin nuorimman tisleen olla vähintään 6 vuotta vanha. Yakitori Japanilainen hiilillä grillattu kana-sieni-vihannesvarras öljy- ja soijakastikkeen kera. Tarjotaan drinkkien kanssa naposteluruokana ja myydään kadulla ilta- ja yöruokana. Eräät ravintolat ovat Japanissa erikoistuneet yakitoreihin. Kiniini Kiinakuoresta eristetty karvas kiina-alkaloidi, kofeiinin sukuinen yhdiste. Käytetään elintarviketeollisuudessa aromiaineena juomissa, mm. toniceissa, Dubonnet'ssa, Byrrhissä ja Saint-Raphaëlissa. Ilmoitettava ainesosaluettelossa. Etenkin aiemmin käytetty myös malaria-lääkkeena.

Tyynenmeren harjus Harjus myydään kokonaisena tai fileinä. Mehukkaassa, rasvaisessa, syvän vaaleanpunaisessa lihassa on voimakas maku. Paista uunissa, grillaa tai paista pannulla. Hyvää savustettuna. Challenger-perunalajike Challenger on jauhoinen, yleiskäyttöinen todella maukas peruna. Challenger on keittotyypiltään ja mallon rakenteeltaan aito perinteinen muusiperuna. Tärkkelys jakaantuu yksittäisten mukuloiden sisällä tasaisesti. Mukulat ovat sisäisesti tasalaatuisia. Challengeristä valmistettu muusi on kuohkeaa, irtonaista ja hyvänmakuista. Viljelyssä Challenger on yksi markkinoiden satoisimmista lajikkeista. Se tekee erittäin runsaasti mukuloita, ja kasvattaa ne tarvittaessa myös suurikokoisiksi. Challengerin heikkous on kokojaukauma, joka on tyypillisesti melko epätasainen. Challenger kestää hyvin perunarupea ja kasvaa hyvin kaikilla perunalle soveltuvilla maalajeilla. Se kestää myös erittäin hyvin maltokaarivirusta. Aglio e olio Pastan kastike, jossa oliiviöljyä, murskattua valkosipulia ja persiljaa. Soveltuu spagetille ja vermisellille. Ohratärkkelys Ohranjyvästä erotettu tärkkelys, jota käytetään suurustamiseen. Tekee ruoasta kuohkeaa (ei venyvää), mutta samentaa, joten ei sovellu kirkkaisiin ruokiin vaan maitopohjaisiin ruokiin, kastikkeisiin, keittoihin, leivontaan (jolloin korvaa osan vehnäjauhoista) ja mureketaikinoihin. Yksinäänkin ohratärkkelyksestä voidaan leipoa kuivakakkuja, pikkuleipiä ja kääretorttuja.

Perunan lajikkeet eroavat toisistaan sadonkorjuuajan suhteen sekä ulkonäöltään, kooltaan ( sopivin koko n. 50 g ), muodoltaan, väriltään (kuori, malto), kiinteydeltään (kiinteä - jauhoinen), maultaan ja säilyvyydeltään. Vähittäiskaupassa eri perunalajikkeilla on Suomessa omat väritunnuksensa käyttötarkoituksen mukaan ( ei kuitenkaan täysin yksiselitteinen jaottelu ). Sauce Yorkshire (ransk. 'Yorkshiren kastike') Sauce demi-glace, jossa lisäksi appelsiinimehua, suikaloitua appelsiininkuorta, herukkahyytelöä ja portviiniä. Rutiini Rutiini on sitrusflavonoidi, jolla on lääketieteellisesti hyödyllisiä ominaisuuksia antioksidanttina ja voi siksi auttaa useissa hitaasti kehittyvissä rappeumasairauksissa, syövän ehkäisyssä, sekä raudan yliannostuksen hoidossa. Rutiini voimistaa hiussuonia ja voi siksi vähentää verenvuototaudin oireita. Rutiini saattaa ehkäistä suonikohjujen syntymistä sekä vähentää sydänsairauksien riskiä. Rutiinia esiintyy mm. tattarissa, raparperin lehdissä ja varsissa ja Brasialaisen Fava D'Anta -puun hedelmissä. Fruktoosi Fruktoosi eli hedelmäsokeri maistuu makeammalta kuin tavallinen sokeri. Esiintyy luonnossa esim. hunajassa, marjoissa ja hedelmissä. Kulutussokerina myytävä hedelmäsokeri valmistetaan eli erotetaan tavallisesta sokerista, jonka toinen osa se on. Hedelmäsokeri sopii ruoanvalmistukseen, leivontaan ja säilöntään tavallisen sokerin tapaan. Leivonnassa riittää kolmannes vähemmän kuin tavallista sokeria. Ruskistuu helposti, joten alenna paistolämpöä n. 20 - 50 astetta. Ruokabanaani, "keittobanaani", "jauhobanaani" Banaanin laji (Musa, Paradisiaca-ryhmä). Yleensä tavallista banaania pitempi (n. 30 cm), litteähkö, kulmikas, kuori vihreä ja paksu, vanhemmiten keltainen ja lopulta musta. Kuori tiukasti kiinni mallossa. Malto punertava, jauhoinen, kuivahko, ei makea, sisältää vähemmän tärkkelystä kuin tavallinen banaani. Maku muistuttaa hieman perunaa. Nautitaan aina kypsennettynä (keitettynä, paistettuna tai grillattuna) vihannesten tapaan. Perusruokaa Itä-Afrikassa, Länsi-Intiassa ja Etelä-Amerikassa. Kauppojen banaanilastut on usein valmistettu ruokabanaanista friteeraamalla.

Cuba libre (esp. 'vapaa Kuuba'; käytettiin Kuuban vapaussodan aikaan maljajuomana) Long drink, jossa vaaleaa rommia (alun perin Bacardia), kolajuomaa, (limetti- tai sitruunamehua) ja jäitä, koristeena limetin puserrettu kuori, sitruunaviipale tai sitruunankuorikierukka. Suosittu juoma 1960 - 70-luvuilla. Sekoittaminen (cocktailin) Valmistaminen siten, että ainekset ja jäät mitataan sekoituslasiin, sekoitetaan nopeasti pitkävartisella baarilusikalla ja siivilöidään lasiin. Näin valmistetaan kaikki kirkkaat juomasekoitukset, joiden ainekset liukenevat helposti toisiinsa. Kevätkaunolakki Kevätkaunolakki (Calocybe gambosa) on erinomaisen maukas ruokasieni, esikäsittely tarpeeton. Kermanvalkoinen, jauhontuoksuinen kevätsieni. Lakki 5 - 10 cm leveä, himmeän kermanvalkoinen - ruskehtavan valkoinen, märkänä punavivahteisen valkoinen, keskeltä korkean kupera, paksumaltoinen, reunasta terävä, ohutmaltoinen, mutkainen. Heltat valkoiset, kolotyviset, kapeat ja hyvin tiheässä. Jalka valkoinen, lyhyt, tanakka täyteinen, kiinteämaltoinen. Miellyttävän jauhonmakuinen. Tuoksuu voimakkaasti tuoreille jauhoille. - Eteläinen. Verraten yleinen vain Ahvenanmaalla ja Lounais-Suomessa, tavataan harvinaisena etelärannikolla. Kasvaa etenkin kalkkipitoisella maalla niityillä, valoisissa lehto- ja puistometsissä, puutarhoissa ym. Alkukesän sieni jonka satohuippu meillä osuu juhannuksen tienoille. Herkullinen ruokasieni. Erityisen hyvä keitoissa. Säilötään pakastamalla tai kuivattuna. - Huom! Sitä muistuttavan myrkyllisen isorusokkaan heltat ovat punertavat ja harvassa.

Vuohenmaidossa on rasvaa n. 4 %, lampaanmaidossa 8,5 %, vesipuhvelinmaidossa 9 % (vaihtelevat jonkin verran olosuhteiden mukaan). Äidinmaitoa lähinnä on vuohenmaito. Juustokumina eli jeera Kasvi on kaunis yksivuotinen ruoho jolla on hienoliuskaiset lehdet ja pienet, valkoiset kukat. Näistä kehittyy pikkuisia, siemenen näköisiä hedelmiä, joita käytetään mausteena. Juustokuminaa on usein currysekoituksissa ja sitä viljellään nykyään Välimereltä aina Intiaan ja Meksikoon ulottuvalla alueella. Juustokumina (roomankumina, jeera) tunnetaan paremmin juustomausteena sekä arabialaisissa että meksikolaisissa ruoissa. Ilman juustokuminaa Lähi-idän ja Latinalaisen Amerikan ruoka olisi mautonta. Juustokumina on suosittu mauste indonesialaisessa keittiössä. Kokonaisia siemeniä käytetään hollantilaisessa Leyden-juustossa. Tämä vahvasti tuoksuva ja täyteläinen mauste korostaa lampaan, broilerin, patojen, muhennosten, kasviskeittojen sekä perunaruokien makua. Dippi, dippikastike, dippauskastike Paksuhko maustettu kastike, johon kastetaan eli dipataan suupaloja ( kasviksia, hedelmiä ), pohjana esim. jogurttia, kermaviiliä, ranskankermaa, majoneesia tai näiden yhdistelmiä sekä mausteita maun mukaan. Peltoherne Peltoherne, sekä vihreä- että keltasiemeninen, kuivataan tuulentuneena ruokaherneeksi. Tuoretta peltohernettä voi nuorena käyttää puutarhaherneen tapaan vihanneksena. Peltoherne on herkullinen myös apposena. Puutarhaherneistä silpo- ja silpoydinherneet käytetään aina riivittyinä, palkoja ei siis syödä. Silpoydinherneitä teollisuus käyttää säilyke- ja pakasteherneenä. Silpoydinhernettä myydään loppukesästä myös tuoreina palkoina. Marmoroiminen Kahden eri taikinan, tavallisesti eriväristen, sekoittaminen kakkuun. Myös lihassa olevat rasvaviirut.

Hiiligrillillä melkein mikä vain pihvi tosin nousee vielä pykälän ylempään sarjaan. Kuten oikeiden pihvienkin kanssa, kannattaa burgeripihvienkin antaa Paistuessa nesteet lähtevät liikkeelle ja pihvi voi helposti ruveta pullistumaan keskeltä. Tätä voi ehkäistä näppärästi painelemalla pihvin keskelle.. Sangiovese Italialainen tumma ja hapokas viinirypälelajike, jota viljellään erityisesti Toscanassa sekä Korsikassa, Argentiinassa ja Kaliforniassa. Osa Sangiovesesta valmistetuista viineistä on kevyitä, hedelmäisiä ja nuorina juotavia, osa täyteläisiä, runsaasti tanniinia sisältäviä, pitkäikäisiä. Korkean hapokkuuden omaava Sangiovese on hitaasti kypsyvä ja sadonkorjuu tapahtuu usein varsin myöhään syksyllä. Sangiovesesta valmistetaan mm. Brunello di Montalcino ja se on osana Chiantissa ja Vino Nobile di Montepulcianossa. Väkevöinti Rypälemehun tai viinin alkoholipitoisuuden nostaminen lisäämällä alkoholia niin, että käyminen pysähtyy ja viinien alkoholipitoisuus nousee, käytetään etenkin portviinin, sherry ja madeiran valmistuksessa. Happamuudensäätöaineet Elintarvikkeiden lisäaineita, happoja tai emäksi, joilla säädellään elintarvikkeen happamuutta ja jotka parantavat ruoan säilyvyyttä, koska mikrobien toiminta niiden ansiosta hidastuu tai lakkaa. Voivat vaikuttaa myös elintarvikkeen väriin, makuun ja rakenteeseen. Näitä aineita ovat mm. etikka-, maito-, omena-, sitruuna-, suola- ja viinihapot sekä natriumkarbonaatti ja natriumhydroksidi (emäksiä).

Kuivattu limetti, loomi Erikoinen maunantaja, joka ei juurikaan muistuta tavallista limettiä. Kypsät hedelmät keitetään suolavedessä ja kuivataan auringossa. Lähi-idän keittiöön erikoistuneissa liikkeissä myydään sekä kokonaista että jauhettua, tummaa ja vaaleaa loomia. Chiansiemenet Chiansiemenet ovat pieniä ja ovaalin muotoisia. Siementen väri voi vaihdella ruskeista mustiin ja harmaisiin. Chiaa kasvaa luonnossa Meksikon ja Guatemalan keski- ja eteläosissa. Sitä kasvatetaan nykyään myös esim. Keski-Aasiassa. Chiansiemeniä on käytetty ihmisravintona kauan, jo muinaisessa Meksikossa 5000 vuotta sitten. Chiabatta (ital, "vanha tohveli") Italialainen litteähkö, suorakulmainen ja pitkänomainen, päältä rapea, sisältä kuohkea vehnäleipä, jonka taikinanjuurella hapatetussa löysässä taikinassa oliiviöljyä. Maku hapahko ja makeahko. Sambal oelek (chilitahna) Maukas hyvin vahva chilipippurista valmistettu punainen maustetahna. Täydellinen aasialaisille ruokalajeille, mutta myös hyvä patojen ja riisin maustaja. Sopii myös pöytämausteeksi. Sambal on indonesialaisen keittiön tunnetuin mauste. Sokeriliemi Sokeriliemen sokeripitoisuus vaihtelee riippuen siitä, mihin sitä käytetään. Noin 20 %, runsas puolet nesteen painosta sokeria: liemi sopii hedelmäsalaattien ja sorbettien valmistukseen. Noin 28 %, painomitoissa saman verran sokeria kuin nestettä: sopii kuorruttamiseen, sorbetteihin ja juomiin.

Pihvi Rib-Eye Ruokalaji - Ilmainen valokuva Pixabayss

 1. . Tanniinia on erityisen runsaasti bordeauxviineissä, portugalilaisissa punaviineissä sekä italialaisissa Barolossa ja Chiantissa. Tanniinia voi kertyä viiniin myös tammitynnyristä, jossa viiniä kypsytetään. Viinin kypsyessä tanniinin määrä vähenee ja viinin maku pehmenee.
 2. Vesikastanjaa ei tule sekoittaa vesipähkinään; molempien nimi on englanniksi water chestnut, vesikastanjan selvyyden vuoksi joskus Chinese water chestnut ja vesipähkinän water caltrop.
 3. Maseroida, maseerata Mehustaa, liottaa, uuttaa, antaa esim. hedelmien maustua väkevässä alkoholijuomassa, myös liköörissä, tai sokeriliemessä rakenteen pehmentämiseksi ja hedelmien maustamiseksi. Viinivalmistuksessa ( etenkin punaviinin, mutta nykyisin usein myös valkoviinin ) rypäleiden kuorien annetaan maseroitua käyvässä rypälemehussa, jolloin niistä liukenee väri- ja makuaineita.
 4. ttu ja sitruunamelissa viihtyvät myös kotipuutarhassa. Voit korvata tuoreet yrtit kuivatuilla yrteillä ja päinvastoin. 1 rkl tuoretta yrttiä vastaa 1 tl kuivattua.

Keittosanasto: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opa

 1. Tetrodotoksiini Tetrodotoksiini, C11H17N3O8 on eräissä eläimissä tavattava voimakas hermomyrkky. Sitä tuottaa bakteeri, joka elää symbioosissa joidenkin vaihtolämpöisten eläinten kanssa. Myrkky tunnetaan parhaiten pallokalojen myrkkynä, mutta sitä on löydetty myös sammakkoeläimistä, meritähdistä, tursaista ja madoista.
 2. Öljy leivonnassa Kasviöljyt soveltuvat leivontaan ja taikinoihin, joihin rasva lisätään juoksevana. Hiivataikinat öljy voitelee miellyttävän pehmeiksi. Leipien, sämpylöiden ja paistosten päälle valutetut öljyraidat mehevöittävät ja antavat makua. Kakku- ja piirakkataikinoihin, joissa kananmunat ja sokeri vaahdotetaan, öljy lisätään jauhojen kanssa vuorotellen tai jauhojen lisäyksen jälkeen. Sekoitettaviin porkkana- ja piimäkakkutaikinoihin öljy lisätään kuivien aineiden joukkoon yhdessä kananmunien ja taikinaan lisättävien nesteiden kanssa. Rasva-sokeri vaahdotettaviin kakku- ja pikkuleipätaikinoihin öljy ei käy.
 3. Florentiini ( engl. florentine ) Pähkinäpikkuleipä, jonka taikinassa vehnäjauhojen ohella kaurahiutaleita, rouhittuja pekaanipähkinöitä tai australianpähkinöitä, hasselpähkinöitä ja manteleita, kandeerattua appelsiininkuorta sekä kuivattuja aprikooseja tai muita kuivattuja hedelmiä, voita, muscovadosokeria ja hunajaa. Nostellaan nokareina pellille ja leviävät uunissa laakeiksi. Paistetaan kullanruskeiksi. Koristellaan jäähdyttyään pursotetulla suklaakuorrutteella tai peitetään kokonaan kuorrutteella tai vain reuna kastetaan sulatettuun suklaaseen.
 4. ohappoja, maitohappobakteeria ja vitamiineja.

Näin paistat mehukkaan pihvin Ruoanlaittovinkki Valio - YouTub

Surimi Japanilainen äyriäistahna, joka valmistetaan itse asiassa kalatahnasta, jossa lisäksi munanvalkuaista, vettä, perunaa ja erilaisia aromivalmisteita. Puristettu tangoksi ja värjätty pinnalta. Maku muistuttaa taskurapua. Voidaan nauttia sellaisenaan kylminä tai lämpiminä esim. salaateissa, voileivillä ja täytteissä tai sillä voidaan korvata taskuravunliha eri ruokalajeissa. Emmentalin valmistukseen käytetään Streptococcus thermophilus ja Lactobacillus helveticus-maitohappobakteereita. Muoto reunoilta hieman pullistuva tahko, halkaisija 80 - 85 cm, paksuus 22 cm, paino 90 - 100 kg, tai harkko, paino 40 kg. Luonnonkuori, jonka väri on vaaleankeltaisesta ruskehtavaan, muodostuu, kun juustoa pidetään suolavedessä. Kuoressa punaisia leimoja. Sisus kellanvalkoinen, iso- ja pyöreäkoloinen. Maku voimistuu juuston kypsyessä. Täysrasvainen (rasvaa 45 %). Kypsytetään 4 - 12 kuukautta, jona aikana juustoa öljytään ja harjataan. Sopii voileiville, juustotarjottimelle sekä ruoanvalmistukseen. Raitajuurikas Punajuuren muunnos (Beta vulgaris var. conditiva), joka on väriltään punajuurta vaaleampi ja mallossa näkyy selvästi vaaleampia renkaita, keitettäessä värit haalistuvat. Maku punajuurta miedompi. Sopii myös koristeeksi joko viipaloituna tai raasteena. Spare ribs, porsaan grillikylki Porsaankylki on paahto- eli grillikylkeä levymäisenä palana, jossa luut ovat usein mukana. Nopea kypsennys grillissä. Karhunlaukka Valkosipulin suvun sipuli (Allium ursinum), jota käytetään mm. Ranskassa valkosipulin tapaan, ransk. aïl des ours.

Rib Eye Pihvi Kuva ja valokuva (ilmainen kokeilu) Bigstoc

Rib eye pihvi - Ilmaisia Kuvia & Ilmainen Kuvapankki - PxHer

Machesalaatti, salaattivuonankaali, vuonankaali Vihanneskasvi (Valerianella locusta var. oleracea ), ikivanha salaattikasvi. Pienet pyöreähköt lehdet löyhänä ruusukkeena, pienet kukat valkoiset. Maku mieto, hienostunut, pähkinäinen. Parasta nuorena ja pienenä. Soveltuu muiden vihannessalaattien sekaan ja koristeeksi. Voidaan myös keittää pinaatin tapaan. Luonnonvarainen rantavuonankaali ( Valerianella locusta ) kasvaa Suomessakin maan lounaisosissa ja Pohjanlahden rannoilla. Ardennienkinkku, (ransk. jambon d'Ardennes) Belgialainen ja ranskalainen kylmäsavustettu, luullinen kinkku. Belgiassa kinkkua säilötään suolavedessä 12 - 21 vuorokautta, Ranskassa kinkku suolataan käsin ja sitä kuivatetaan 7 - 9 kuukautta. Savustetaan (12 tuntia - viikko) tammen- tai pyökinlastuilla, maustetaan joskus katajanoksilla ja timjamilla ja kypsytetään viileässä 3 - 4 kuukautta. Saanut EU:ssa SMM-merkinnän. Spagettikurpitsa Kurpitsan (Cucurbita pepo) köynnöstävä muoto, alkuaan amerikkalainen, jalostettu 1930-luvulla. Hedelmä pitkulainen, pituus tyypillisesti n. 25 cm, paino alle kilon, kuori okrankeltainen, mallon väri vaihtelee eri lajikkeilla. Sisus eli siemeniä ympäröivä kuituinen osa, joka täyttää lähes koko sisustan, muuttuu kypsennettäessä rihmamaiseksi, spagetin kaltaiseksi. Maku mieto, muistuttaa hunajamelonia. Sopii keitettäväksi (keitä spagettikurpitsaa, kokonaisena tai puolikkaana, suolalla maustetussa vedessä n. 20 - 30 min.) ja paistettavaksi, mm. keittoihin, patoihin, muhennoksiin ja raakaraasteeksi, kypsänä ja kylmänä salaatteihin tai viinietikkakastikkeen kera tarjottavaksi. Nuoret spagettikurpitsat voidaan nauttia raakana esim. salaateissa. Ankerias Ankerias on eräiden lohikalojen tapaan vaelluskala, joka elää osan elämästään suolaisessa, osan suolattomassa vedessä. Suomessa ankerias elää koko rannikkoalueella ja Itämeren laskevissa vesissä. Se kutee Atlantilla Sargassomeressä, mistä poikaset palaavat Euroopan vesiin. Ankeriasta ei käytetää meillä kovin runsaasti ja enemmän kuin tuoreena sitä hankitaan valmiiksi savustettuna. Erittäin rasvaisena (rasvaa 35%) ankerias soveltuukin parhaiten savustettavaksi mutta myös keitettäväksi ja kylmänä tarjottavaksi sekä hyytelöitäväksi. Sitä on saatavana myös säilykkeenä. Pienet kasvuankeriaat ovat parhaita paistettuina. Täysikasvuinen ankerias on täyteläinen ja lihainen ja herkullista perunasoseen kanssa. Osta ankeriaat mahdollisimman tuoreina.

Torrontés Argentiinalainen vaalea viinirypälelajike, joka on lähtöisin Galiciasta Espanjasta. Muistuttaa Malvasiaa. Viinit raikkaita, hedelmäisiä. Inverttisokeri Glukoosin ja fruktoosin seos, jota saadaan ruokosokeria (sakkaroosia) invertoimalla eli hajottamalla hydrolyyttisesti. Esiintyy myös luonnossa hunajassa. Makeus tavalliseen sokeriin verrattuna vaihdellen sama tai joskus jopa kolminkertainen. Käytetään elintarviketeollisuudessa stabilointiaineena ja entsyyminä mm. makeisiin, virvoitusjuomiin ja hilloihin. Fahrenheit Fahrenheit-asteikko oli käytössä ennen Celsius-asteikkoa lämpötilan mittaamisessa. Nykyisin Celsius-asteikkoa käytetään yleisemmin ja Fahrenheit-asteikko on käytössä lähinnä Yhdysvalloissa ja jonkin verran myös Isossa-Britanniassa. Fahrenheit-asteikon kehitti saksalainen fyysikko Gabriel Fahrenheit ( 1686–1736 ) vuonna 1724. Fahrenheit-asteikolla veden jäätymispiste on 32 °F ja kiehumispiste 212 °F. Malvasia Tumma tai vaalea viinirypälelajike, jota viljellään mm. Keski- ja Etelä-Italiassa, Espanjassa, Portugalissa, Sveitsissä, Madeiralla ja Kroatiassa. Malvasiasta valmistetaan makeita jälkiruokaviinejä.

Vehnänoras Vehnänoras sisältää paljon tärkeitä vitaaliaineita - vitamiineja, kivennäisaineita, aminohappoja, entsyymejä ja elimistöä puhdistavaa lehtivihreää. Vehnänoras tarkoittaa vain kasvin maanpäällistä osaa, ei siementä, joten lähtökohtaisesti vehnänoras on gluteeniton. Vehnänorasjauheita on kahta laatua: jauhettu vehnänoras, joka sisältää myös paljon kuitua, ja kylmäpuristetusta vehnänorasmehusta kuivatettu jauhe, jonka kuitupitoisuus on pieni mutta muiden ravinteiden määrä sitäkin suurempi. Käytä vehnänorasta smoothieissa, jogurtin seassa tai mehussa. Ayran Turkkilainen jogurttipohjainen juoma, joka on laimennettu vedellä ja jäillä, joskus maustettu suolalla ja mintulla. Samantapainen kuin lassi. Enokitake, talvijuurekas, talvikynsikäs Helttasieniin kuuluva Japanissa ja Kiinassa viljelty ruokasieni (Flammulina velutipes). Kasvaa Suomessa luonnonvaraisena lehtipuiden oksilla, rungoilla ja kannoilla syys-lokakuusta maalis-huhtikuuhun lehti- ja sekametsissä sekä pihoilla ja puistoissa. Kasvattaa leutoina talvina uusia itiöemiä, joten sientä voi löytää talvikuukausinakin. Talvijuurekasta käytetään Suomessa harvoin ruokasienenä, mutta se on suosittu Japanissa. Lakki tahmea tai limainen, keltainen tai ruskean- tai punaisenkeltainen, heltat kellanvalkoiset, jalka ohut, ylhäältä vaalea, tyveä kohti ruskea tai musta. Viljellyllä sienellä pitkän lonkeromaisen jalan ( jopa 12 cm ) päässä hyvin pieni, kupera, keltainen tai ruskeankeltainen, tahmea lakki ( halkaisija 1 cm ). Luonnonvarainen sieni on hieman eri näköinen, koska sen lakit oikenevat kasvaessaan. Vain lakit käytetään, maku hienostunut. Talvijuurekasta suositellaan ainakin kuumennettavaksi. Voidaan paistaa ja myös käyttää salaatteihin, keittoihin ym. Sopii kuivattavaksi, umpioitavaksi ja pakastettavaksi. Luonnonvarainen talvijuurekas voi sekoittua myrkyllisiin sieniin. Mignon-muna Suomalainen suklaamuna, jota on valmistettu vuodesta 1896, esikuva Pietarista, alkuperä saksalainen. Kuori on aito kananmunan kuori, joka rei'itetään, pestään myös sisältä ja pursotetaan reiästä täyteen suklaanugaamassaa, jonka jälkeen reikä suljetaan sokerin ja soijaproteiinijauheen seoksella. Massa sisältää mantelia, hasselpähkinää, sokeria, kaakaota ja vaniljaa. Valmistus on käsityötä. Myös Mignon-konvehteja vuodesta 2009. Pisang ambon Pisang Ambon on banaanin makuinen hedelmä-yrttilikööri. Se on väriltään kirkkaan vihreää ja sen alkoholipitoisuus on 21 %. Likööri perustuu vanhaan indonesialaiseen reseptiin.

Video: Differences Between Rib Eye & Delmonico Steak eHo

Chia imee itseensä suuret määrät nestettä ja on hyvin kuitupitoista. Se sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, antioksidantteja, A- ja B-vitamiineja sekä mineraaleja kuten kalsiumia, rautaa ja sinkkiä. Parsakaali eli broccoli Parsakaali sisältää kaaleista eniten C-vitamiineja, 120 mg/ 100 g ja runsaasti karoteenia sekä K-vitamiinia, magnesiumia ja kalsiumia. Hyvän parsakaalin tulee olla täysin vihreä, nupullaan oleva ja kiinteä. Kellertävä tai keltainen on jo yli-ikäinen ja avautunut. Käytä tuore parsakaali heti, se kestää huonosti säilytystä, mutta soveltuu hyvin pakastettavaksi. Kypsennä parsakaali varoen. Huuhtele hyvin ja keitä höyryssä tai vähässä vedessä niin, että kukinto on veden pinnan yläpuolella. Halkaise varret, jolloin ne kypsyvät nopeammin. Jos käytät parsakaalia keittoon tai pataruokaan, lisää paloitellut varret ensin ja kukinnot vasta kypsennyksen loppuvaiheessa. Varo ylikypsennystä, joka tuhoaa parsakaalin maun. Pakastettu parsakaali kypsyy 3 - 5 minuutissa. Mourvèdre-viinirypälelajike Tumma viinirypälelajike, jota viljellään mm. Etelä-Ranskassa Rhônen ja Languedoc-Roussillonin alueilla. Espanjassa nimenä Monastrell.

Yleisimpiä ruokamyrkytyksiä aiheuttavia mikrobeja

Ohukainen, ohukas, lettu, lätty Löysästä taikinasta tehty molemmin puolin pannulla rasvassa paistettu ohut leivonnainen. Taikinassa vehnäjauhoja, maitoa, kananmunaa, suolaa ja rasvaa. Taikinaan voidaan lisätä myös esim. omena- tai ruusunmarjasosetta, ja neste voi olla osaksi kivennäisvettä tai olutta. Paistetaan erityisesti ohukaispannussa pieniksi pyörylöiksi tai tavallisessa paistinpannussa isommiksi (räiskäleet). Ohukaiset tarjotaan yleensä jälkiruoaksi hillon tai soseen kera. Etenkin isot ohukaiset voidaan myös täyttää kääryleeksi joko suolaisella tai makealla täytteellä ja esim. kuorruttaa uunissa. Taikinaan voidaan myös lisätä esim. hienonnettua pinaattia (pinaattiohukaiset), raastettua porkkanaa (porkkanaohukaiset), soseutettua tai raastettua perunaa (perunaohukaiset) tai verta (veriohukaiset), jolloin sopivat pääruoaksi. Ohukaisia ovat myös blini, kreppi, crêpes Suzette ja muurinpohjalettu. Luumuvanukas, Christmas Pudding Englantilainen jouluruoka: vesihauteessa uunissa kypsennetty hedelmäkakku. Tarjotaan usein liekitettynä. Lisäkkeenä kuumaa konjakkikastiketta. Shiso Shison maku muistuttaa basilikan ja piparmintun sekoitusta. Vihreää shisolehteä käytetään syötävänä koristeena sashimissa. Se sopii hyvin esim. siika-nigiriin, kalasiivun ja riisipallon väliin. Punaista shisolehteä käytetään usein marinadeissa antamassa makua ja väriä. Makeapihlaja Kotipihlajan viljelty muunnos (Sorbus aucuparia var. edulis), joka on pihlajan ja esim. omena- tai päärynäpuun, marja-aronian tai orapihlajan risteymä. Marjat suuria, oranssin- tai syvänpunaisia, kotipihlajanmarjoja makeampia. Useita lajikkeita. Käytetään samoin kuin pihlajanmarjoja. Sisältävät runsaasti fenolisia yhdisteitä (antioksidantteja).

Rib-Eye Steak au Poivre with Balsamic Reduction Epicurious

Suojattu alkuperänimitys, SAN, engl. Protected Denomination of Origin, PDO Euroopan unionissa elintarvikkeiden suojeltua alkuperää tarkoittava nimitys, jolla estetään muita maita tai tuottajia valmistamasta ja markkinoimasta vastaavaa tuotetta samalla nimellä. Voi olla nimisuoja, valmistuspaikka (rajattu alue, maantieteellinen alue) koskeva suoja ja valmistusmenetelmää koskeva suoja. Suojattua alkuperänimitystä osoittavat Suomessa mm. SAN-merkki, APT-merkki (aito perinteinen tuote) ja SMM-merkki (suojattu maantieteellinen merkintä). Kaurajauho Höyrytetyistä kaurahiutaleista valmistettu jauho, jota käytetään velleihin ja elintarviketeollisuudessa kekseihin. Valmistetaan eri karkeusasteisina jauhoina. Kaurajauhon leivontaominaisuudet ovat kuitenkin huonot, koska kaura ei muodosta sitkoa, mutta jauhoa voidaan käyttää vehnäjauhon ohessa. Pumpkin Kurpitsan (Cucurbita pepo) muoto, josta useita lajikkeita. Pyöreä, hieman litistynyt, hyvin kookas, paino jopa 100 kg. Kuori keltainen, oranssi tai vihreä, malto kelta-oranssi, makea, melko säikeinen, maistuu hieman maalta. Suosittu etenkin Pohjois-Amerikassa, jossa käytetään varsinkin keittoihin, täytteisiin, jälkiruokiin, soseisiin ja hilloihin. Myös siemenet käytetään. Kivitatti, herkkutatti Ruoka- ja kauppasieni (Boletus edulis), josta useita muunnoksia. Lakki vaaleanruskea tai tummanpunaruskea, pillit nuorena harmaanvalkoiset, vanhemmiten keltaiset ja lopulta vihreäkeltaiset. Jalka paksu, "tynnyrimäinen", alaosasta pullistuva, vanhemmiten tasapaksu, jalassa vaalea verkkokuvio. Malto kova, valkoinen. Maku mieto, hienostunut. Parhaita ruokasieniä, luokitus herkullinen.

Rib eye pihvi - Taustakuvat & Ilmaiset Taustakuvat - WallHer

HYLA-maito Vähälaktoosinen maito, jonka laktoosi eli maitosokeri on vähintään 80-prosenttisesti pilkottu glukoosiksi ja galaktoosiksi. Sopii sen vuoksi laktoosi-intoleranssista kärsiville, mutta myös muille. Maku makeahko. Vastaavasti HYLA-kerma ja HYLA-piimä. HYLA on tuotemerkki. Sinkki Metallinen sinkki ei ole myrkyllistä, mutta liiallinen sinkin käyttö lisäravinteena voi sekoittaa kehon hivenainetasapainon. Sinkkiä on mukana useimmissa monivitamiini- ja hivenainevalmisteissa. Suomessa ei puutetta esiinny tavallista ruokavaliota noudattavilla. Puutoksen suhteen riskiryhmiä ovat laihduttajat ja vegaanit. Sinkkiä on runsaasti lihassa, maksassa ja yleensä juustossa. Sinkki nopeuttaa haavojen paranemista, vaikuttaa ihon kuntoon ja aktivoi lähes sataa entsyymiä. Haudikas, naurishauta Entisaikaan etenkin kivillä vuoratussa nuotiokuopassa (naurishauta) tai nuotion tuhkassa kuorineen ja kokonaisina kypsäksi haudutettu nauris (hautanauris). Hautuu parissa tunnissa meheväksi ja makeaksi. Tarjotaan sellaisenaan ja sopii myös liharuokien lisäkkeeksi. Aiemmin yleistä ruokaa Suomessa; erityisesti syksyisin naurishaudan teko oli sosiaalinen tapahtuma. Myös lanttuja tai perunoita kypsennettiin samalla tavalla. Kehnäsieni Helttasieniin kuuluva erinomainen ruokasieni (Rozites caperatus). Lakki 5 - 15 cm leveä, aluksi pallomainen, vanhemmiten laakea, vaalean- tai ruskehtavankeltainen, keskeltä valkoiseksi tai sinerväksi puuteroitunut, reuna epätasainen tai poimuinen. Heltat vaaleanharmaat tai -ruskeat, jalka tasapaksu, vaaleanruskea, renkaallinen (rengas irtoaa helposti ja putoaa vanhemmiten), malto valkoinen tai kellervä. Maku mieto. Luokitus herkullinen. Nuoret lakit parhaita. Usein toukkien turmelema. Koko maassa erittäin yleinen ja runsas. Kasvaa kangasmetsissä, myös tunturikoivikoissa. Sopii muhennoksiin tai paistettavaksi sellaisenaan sekä kuivattavaksi ja pakastettavaksi. Osterivinokas Viljelty sieni, joka on väriltään keltaisenvalkea, ruskea tai sininen. Osterivinokas on saanut nimensä lakin muodosta. Se on maukas ja helppokäyttöinen ja sopii hyvin patoihin, muhennoksiin, wokattavaksi tai paistettavaksi sinällään etenkin valkosipulin kanssa.

RIB EYE - Posts Faceboo

Hokkaidokurpitsa Täyteläisen makuinen kurpitsa sopii keittoihin, pataruokiin ja maistuu myös paahdettuna vaikka fetasalaatin joukossa tai risotossa. Mantelinmakuinen hedelmäliha sopii soseutettuna leivonnaisiin. Nebbiolo Pohjoisitalialainen tumma viinirypälelajike, jota viljellään lähinnä Piemontessa Alban kaupungin eteläpuolella ja Lombardiassa, muualla jonkin verran Etelä-Amerikassa, Australiassa ja Kaliforniassa. Viinit tummia, hapokkaita, melko tanniinisia. Nebbiolosta valmistetaan mm. Barolo ja Barbaresco sekä Nebbiolo d'Alba, jonka laatumerkintä on DOC. Etyleeni Etyleeni on väritön, makeanhajuinen kaasu, joka syntyy kasvien hengityksessä. Etyleenin tuottaminen on kasvin normaalia elintoimintaa. Etyleeni nopeuttaa hedelmien kypsymistä (ja vanhenemista) ja vaikuttaa sekä maun että aromin muodostumiseen. Eräät tuoreet kasvikset ja hedelmät, etenkin omenat, päärynät, luumut ja tomaatit, erittävät etyleeniä. Sen vaikutuksesta eräät toiset vihannekset pehmenevät, kellastuvat tai nahistuvat. Etyleeniä erittävät hedelmät ja vihannekset tuleekin sulkea paperipussiin tai tilavaan kannelliseen muovirasiaan. Erittäin herkkiä etyleenille ovat kukkakaali, kurkku, kesäkurpitsa, tilli ja porkkanat.

Pihvi, yrttivoi ja valkosipuliperunat - Reseptit - Ilta-Sanoma

Japoniškos Wagyu jautienos RIB EYE 3 kg

Pensasmustikan valtteja ovat iso koko ja kiinteys. Pensasmustikasta on olemassa myös vaaleanpunainen versio. Marjat ovat suurinpiirtein saman makuisia kuin tavallisen pensasmustikan. Sitosteroli Kasvisteroli C29H49PH, joka säännöllisesti käytettynä mm. alentaa veren kolesterolitasoa ehkäisemällä kolesterolin imeytymistä. Lisätään eräisiin elintarvikkeisiin, mm. joihinkin kasvirasvalevitteisiin ja muihin ravintorasvoihin. Oregano Yrttimauste, meiramin eli maustemeiramin sukuun kuuluvan, myös Suomessa Ahvenanmaalla ja lounais-saaristossa luonnonvaraisena kasvavan monivuotisen mäkimeiramin (Origanum vulgare) tuoreet tai kuivatut versot. Oregano on klassinen pizzamauste ja varsin suosittu muutoinkin italialaisessa keittiössä. Maultaan lähisukulaistaan meiramia muistuttava oregano sopii keittoihin, kastikkeisiin, grillattuun lihaan ja kalaan, kasvisruokiin - erityisesti tomaattiruokiin - muna- ja sieniruokiin. Sitä kannaatta kokeilla paistettujen perunoiden ja sipulikeiton mausteeksi. Cocktailkirsikka, "maraschinokirsikka" Värjätty ja karvasmantelilla maustettuun sokeriliemeen säilötty tavallinen kirsikka. Käytetään leivonnaisiin ja jälkiruokiin ja koristeena mm. cocktaileissa ja kakuissa. Luontainen rommi leivonta-aromi Luontainen rommi leivonta-aromi käytetään kakkujen, muffinsien ja pikkuleipien kostutusliemenä. Erinomainen lisä jäätelökastikkeiden ja pirtelöiden maustamiseen.

rib eye, rib eye Suppliers and Manufacturers at Alibaba

Video: Meet the Ribeye Cap, the Tastiest Cut on the Cow Serious Eat

Toinen tislausmenetelmä on kolonnitislaus eli jatkuva tislaus 1800-luvulla kehitetyllä kolonnitislauslaitteella eli Coffeyn tislauslaitteella (irlantilaisen keksijänsä Aeneas Coffeyn mukaan). Siihen kuuluu kaksi osaa, väkevöimistislauslaite ja analysaattori. Käynyt neste siirtyy edellisen yläosasta jälkimmäiseen, jossa käynyt neste (vierre) ja kuuma höyry kohtaavat, jolloin alkoholikin höyrystyy; höyrystynyt alkoholi johdetaan uudelleen väkevöimislaitteen pohjalle, nousee ylöspäin, jäähtyy viileää vierrettä sisältävän putken ansiosta ja tiivistyy nestemäiseksi alkoholiksi. Kolonnitislausmenetelmällä valmistetaan mm. votkaa, giniä, rommia, grappaa, armanjakkia ja viskiä. Kääväkkäät Kääväkkäät ovat suuri ryhmä sienisukuja, joilla itiöt eivät synny helttojen pinnalle vaan erimuotoisten itiöemien sileälle tai poimuiselle ulkopinnalle, piikkeihin tai pilleihin. Ryhmässä on useita maukkaita ruokasieniä. Tästä ryhmästä suosituimpia sieniä ovat kirkkaankeltaiset ja maukkaat kantarellit, herkulliset mustatorvisienet ja kellan- tai harmaanruskeat suppilovahverot sekä orakkaat ja lampaankääpä. Velox perunalajike Velox on satokauden alussa kiinteähkö mutta muuttuu syksyn edetessä hieman jauhoisemmaksi. Sen vuoksi se sopii hyvin kaikkeen ruoanlaittoon kuten laatikoihin, salaatteihin tai paistettavaksi. Veloxin muoto on pitkänsoikea ja maku pysyy hyvänä aina kesästä seuraavaan kevääseen saakka. Flavonoidien lähteitä ovat kasvikset, hedelmät ja marjat, ja runsaasti niitä sisältävät mm. sipuli, lehti- ja parsakaali, sitruuna, luumu, omena, greippi ja viinirypäle, luonnonmarjoista mm. puolukka, mustikka, juolukka ja karpalo (jopa kasviksia enemmän), viljellyistä marjoista mm. mustaherukka ja karviainen, hedelmien (mm. omenan) kuoret, suklaa, tee (vihreässä teessä pääosin katekiineja, mustassa teessä teaflaviineja ja tearubigiineja) ja punaviini. Suomalaisista luonnonmarjoista eri flavonoideja on eniten variksenmarjassa, seuraavaksi eniten mustikassa ja juolukassa. Riisin käsittelymenetelmät vaikuttavat esim. makuun, kypsymisominaisuuksiin ja ravintoarvoon. Puuroriisi on pyöreäjyväistä valkaistua riisiä eli valkoriisiä, josta kaikki lesekerrokset ja alkio on poistettu, joten sen ravintoarvo on heikko. Se sopii etu- ja jälkiruokiin ja erityisesti puurotumista vaativiin ruokiin kuten puuroihin, laatikoihin, piirakoihin ja vanukkaisiin. Puuroutumaton valkoriisi, joka on höyrytetty eikä siksi puuroudu, on hiottua, raakana kellertävää, kypsänä vaaleaa esikäsitteltyä riisiä, kuten risottoriisi, avorioriisi, Arborio-riisi ja sushiriisi. Puuroutumaton riisi sopii lisäkkeeksi, salaatteihin, keittoihin ja risottoon, joissa puuroutuminen ei ole suotavaa. Riisihiutaleet ja riisimurot valmistetaan valkoriisistä.

Catarratto Vaalea Sisilialainen viinirypälelajike, jonka viinit ovat raikkaita, melko kevyitä, hedelmäisiä ja kenties mausteisia. Auslese (saks. 'valioviini') Hienoimpien saksalaisten reininviinilaatujen, QmP-viinien (Qualitätswein mit Prädikat) sekä itävaltaisen Prädikatswein-luokan viinien arvomerkintä. Rypäleet poimitaan terttuina valikoidusti ylikypsinä tavallista myöhemmin, joskus jalohomeisina. Viinit ovat joskus kuivia, useimmiten kuitenkin puolikuivia tai puolimakeita. Coleslaw Kaalisalaatti, jossa suikaloitua raakaa (varhais)kaalia, usein (viher)sipulia ja porkkanaraastetta, usein myös punaista paprikaa, mausteena sitruunamehua, sokeria ja yrttejä, kastikkeena majoneesi tai kermaviili- tai viinietikkakastike. Pavlova (venäläisen tanssija Anna Pavlovan, 1881-1931, mukaan) Jälkiruokakakku, jossa marenkipohja ja täytteenä kermavaahtoa ja hedelmiä (kiiviä, persikkaa) tai marjoja, päällä hedelmiä tai marjoja. Marengin tulee olla päältä rapea ja sisältä hieman sitkeä, mikä saadaan aikaan lisäämällä marenkiseokseen hieman maissijauhoa ja viinietikkaa. Marenki pursotetaan esim. ruusukkeiksi, kovetetaan nopeasti uunissa ja jäähdytetään ja kakku täytetään. Kakku on kehitetty Australiassa tai Uudessa-Seelannissa 1920 tai 1930-luvulla, ja nimi pavlova kuvaa balettitanssijan tutua. Tutti frutti (ital. 'kaikki hedelmät') Jälkiruoka, jossa erilaisia tuoreita, säilöttyjä tai sokeroituja hedelmiä paloiteltuina sekä hilloa. Tarjotaan esim. pehmeässä vaniljajäätelössä tai sokeriliemessä.

Satavuotiaat munat, tuhatvuotiaat munat Kiinalainen erikoisuus, alkuaan raa'at hanhenmunat, joita on säilytetty hyvin pitkään (vähintään kolme kuukautta) peitettynä seokseen, jossa on kalkkia, savea, kaliumnitraattia (eli salpietaria), aromaattisia yrttejä ja riisinolkia, minkä jälkeen munat ovat mustia ja kiiltäviä. Nautitaan kylminä sellaisenaan tai esim. inkiväärin tai kurkun kera. Hortinique Hortinique kuuluu myöskin mehukkaisiin sitruhedelmiin ja on tangeriinin ja appelsiinin risteytys. Hedelmä on appelsiinin kokoinen, ohutkuorinen ja lähinnä mandariinin makuinen. Muscadet Ranskassa Loiren laaksossa Nantesin kaupungin ympäristössä tuotettu valkoviini, joka valmistetaan Melon de Bourgogne -rypälelajikkeesta. Viinit ovat kevyitä, hedelmäisiä ja kirpeitä, ja ne nautitaan nuorina.

Pizza, pitsa Alkuaan napolilainen avoin, pyöreä piirakka, jonka ohut taikinakuori on hiivalla kohotettu (vehnäjauhoja, vettä, oliiviöljyä, suolaa ja hiivaa) ja jonka päällä on erilaisia täytteitä. Cottage cheese Englantilainen ja yhdysvaltalainen pehmeä, valkoinen piimäjuusto, joka valmistetaan kuoritusta lehmänmaidosta, muistuttaa maitorahkaa. Valmistetaan joko juoksetteen avulla tai lisäämällä maitobakteereja kuorittuun maitoon. Massa leikataan ja lämmitetään heran kanssa rakenteeltaan sopivaksi eli rakeiseksi. Rasvaa 5 - 15 %. Maku hyvin mieto. Joskus maustettu esim. ruohosipulilla tai lohella. Pakattu muovirasioihin. Cottage cheese on Englannin vanhin juusto, jota alun perin valmistettiin kotona, n. vuodesta 1915 teollisesti, ensin Yhdysvalloissa. Nimityskin on peräisin Pohjois-Amerikasta 1800-luvulta. Tagliatelleä on saatavissa tuoreena ja kuivattuna ja myös kuivattuna sykerönä, joka avautuu vedessä keitettäessä, sekä vihreänä (tagliatelle verde) eli pinaatilla värjättynä. Hyvin kapeat ( 3 mm ) tagliatellet ovat nimeltään taglierini, ja ovat usein sykerönä. Tavallista lyhyemmät ja kapeammat ovat tagliolini. Vorschmack Alkuaan venäläinen tai puolalainen ruokalaji, itäpreussilaisen juutalaisen ruokalajin muunnos, sakeahko höystö, jossa jauhettua lampaan- (ja naudan)lihaa, silliä tai anjovista, (puna)sipulia ja kermaa tai smetanaa, mausteena valkosipulia, musta- tai valkopippuria, sinappia ja tomaattipyreetä. Haudutetaan uunissa lihaliemessä viisi tuntia miedossa lämmössä. Tarjotaan usein uuniperunan tai duchesseperunasoseen, punajuuren, suola- tai herkkukurkkujen ja smetanan kera esim. alkupalana (snapsin kera) tai yöruokana, joskus myös pääruokana. Marsalkka Mannerheimin mieliruokia.

Sherryviinietikka, sherryetikka Sherrystä etikkahappokäymisen avulla valmistettu tumma etikka, joka kypsytetään tynnyreissä. Maultaan happaman makeaa, väriltään ruskeaa. Sopii etenkin öljy-etikkakastikkeisiin, marinadeihin ja kasvisten, lihan ja kalan mausteeksi. Peittosuolaus Peittosuolauksella tarkoitetaan suolausta pelkkästään suolavedessä liottamalla. 10 litraan vettä sekoitetaan 700 - 800 grammaa suolaa, jolloin vedestä tulee seitsemästä kahdeksaan prosenttista. Kinkku saa liota kokonaan veteen peittyneenä viidestä kuuteen vuorokautta. Peittosuolauksessa kinkusta tulee helposti suolainen vain pinnalta. Tasaista suolaantumista voi edistää ruiskuttamalla suolavettä ainakin nivelkohtiin. Roomansalaatti, sidesalaatti, kossalaatti Suosittu Välimeren maissa ja Ranskassa. Lehdet suuret ja pitkänomaiset. Ne sidotaan ennen sadonkorjuuta kärjistään, jotta sisimmät lehdet vaalenisivat. Maku hieman karvas. Oblatti, öylätti Ehtoollisleipä. Happamattomasta taikinasta valmistettu erittäin ohut leivonnainen. Öylättiin painetaan kuvio. Myös keliaakikoille valmistetaan öylättejä. Käytetään myös esim. mantelilastujen alustana.

Bagel, beigel, bageli Amerikkalainen pehmeä leivonnainen, alkuaan juutalainen, Wienissä 1683 kehitetty vesirinkeli. Taikinassa jauhoja, maltaita, vettä, hiivaa ja suolaa. Rinkeli kiehautetaan vedessä ja voidellaan munalla ennen paistamista, joskin nykyisin kiehauttamisen sijasta paistetaan usein höyryuunissa. Kuori rapea, sisus pehmeä ja hieman sitkeä. Bagel voi olla sileä tai kierteinen ja esim. valkosipulilla, kuminalla tai kanelilla maustettu, ja pinnalla voi olla unikon- tai kuminansiemeniä. Nautitaan usein välipalaksi esim. tuorejuustolla täytettynä. Maitojauhetta käytetään maidon sijasta erityisesti elintarviketeollisuudessa ja suurtalouksissa. Kotitalouksissa maitojauhetta (yleensä rasvatonta) voidaan käyttää kaikkeen ruoanvalmistukseen ja leivontaan suhteessa 1 l vettä ja 2 dl maitojauhetta. 1 kg maitojauhetta vastaa 11 maitolitraa. Käyttö edellyttää hieman tavallista alhaisempia valmistuslämpötiloja, ja keitettäviin ruokiin maitojauhe lisätään nesteeseen sekoitettuna loppuvaiheessa, leivonnassa jauhojen seassa. Maitojauhepohjaisia ovat monet kastike- ja keittojauheet, vanukasjauheet, lastenvelli- ja -puurojauheet, kahvikermajauhe ja kaakaomaitojauhe.

Rypsiöljy Kaalin sukuun kuuluvan ja nauriille läheistä sukua olevan ikivanhan öljykasvin rypsin (Brassica rapa subsp.oleifera) siemenistä valmistettu kasviöljy. Maku neutraali. Rypsiä on viljelty jo n. 4000 vuotta, alkuaan Kiinassa ja Intiassa vihanneksena ja öljykasvina, Euroopassa 1700-luvulta lähtien. Siementen öljypitoisuus on 40 - 50 %. Aflatoksiini Nuijahomeisiin kuuluvien mikrosienten (Aspergillus flavus ja Aspergillus parasiticus) tuottama homesienimyrkky. Tavattu homehtuneista elintarvikkeista, erityisesti maapähkinöistä, mutta esiintyy myös muissa pähkinöissä, maississa, soijassa, viljatuotteissa, kuivatuissa hedelmissä, joissakin mausteissa, viineissä ja oluessa. Ei tuhoudu kuumennettaessa. Aiheuttaa maksasyöpää. Makrilli Kaunis, hopeansininen, rasvainen kala, jonka liha on vaaleanpunaista ja mehukasta. Herkullista rapeapintaiseksi grillattuna ja tarjottuna pelkästään sitruunan kera. Makrilli myydään yleensä kokonaisena tai nahallisina fileinä. Isot ruodot on helppo poistaa. Myynnissä on myös savustettua makrillia. Pineau des Charentes Charenten alueen oma viini, jossa konjakkitislettä sekoitetaan rypälemehuun. Tisleen ja mehun sekoitusmäärä vaihtelee, mutta on yleensä n. 1/3. Juoman annetaan kehittyä vuoden verran ennen pullottamista. Pineau des Charentes-viiniä on sekä punaisena että valkoisena ja se sopii mainiosti esim. aperitiiviksi.

 • Jarin painopalvelu.
 • Turvatarkastus korut.
 • Maailman hienoin kakku.
 • Tehon yksikkö ratkojat.
 • Ystävänpäivä kukat.
 • Bänk med förvaring utomhus.
 • Chat osnabrück.
 • Emotionaalinen stressi.
 • ÖppenvÃ¥rd missbruk stockholm.
 • Y tunnus hakeminen.
 • M market hämeenkoski.
 • Arvostus wikipedia.
 • Gmail saapuneet viestit.
 • Espanjan podengo.
 • Testmycode helsinki.
 • Hotelli vallonia lounas.
 • Audi ikkunat aukeaa itsestään.
 • Multienzyme kokemuksia.
 • Siemens simatic s7 1500 cpu.
 • Kognitiivinen toimintakyky tarkoittaa.
 • Halonen alennuskoodi.
 • Yh äiti ja lapseton mies.
 • Anturin resoluutio.
 • Japanilaiset ristikot tulosta.
 • Huawei lukituksen poisto salasana.
 • Tanzschule gayer winterball 2017.
 • Rap monster wiki.
 • Juoda englanniksi.
 • Matkavinkit pariisiin.
 • Jääkiekkoliitto maajoukkueet.
 • Lipun sarjanumero.
 • Salon ki järvenpää hinnasto.
 • Teekkarin työkirja 2018.
 • Imatran kylpylä varaa heti.
 • Ilmarinen turku.
 • Kertausharjoitus vapautus opiskelu.
 • Halpa halli ilotulitteet 2018.
 • Kvinoa keittäminen.
 • Joutsenlampi 2018.
 • Racedepartment mods.
 • Intersectionality.